Als vertrouwenscontactpersoon (VCP) in Leiden is het belangrijk om meldingen van grensoverschrijdend gedrag met zorg en vertrouwen te behandelen. Hier zijn enkele richtlijnen:
Voor VCP'ers
Deze pagina biedt vertrouwenscontactpersonen uit Leiden alle tools en informatie om hun cruciale rol in het bevorderen van een veilige en respectvolle sportomgeving optimaal te vervullen.
VCP'ers
Luisteren en empathie tonen: Bied de melder een veilige en vertrouwelijke omgeving om hun verhaal te delen. Toon begrip en laat de melder het tempo bepalen.
Objectief informatie verzamelen: Verzamel alle relevante feiten zonder aannames te doen. Dit omvat wie er bij het incident betrokken waren, wanneer het gebeurde, en wat de melder wil bereiken.
Behouden van vertrouwelijkheid: Informeer de melder over de vertrouwelijkheid van het gesprek, maar maak duidelijk dat je geen hulpverlener bent en dat sommige stappen misschien verdere actie vereisen.
Advies en ondersteuning bieden: Bespreek de mogelijke vervolgstappen en zorg ervoor dat de melder zelf de regie behoudt. In sommige gevallen kan het nodig zijn om contact op te nemen met externe partijen, zoals de sportbond, NOC*NSF of Centrum Veilige Sport Nederland.
Professionele ondersteuning inschakelen: Als de situatie complex of emotioneel belastend is, kun je altijd terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland voor advies en ondersteuning. Ze staan klaar om je te helpen bij moeilijke casussen en bieden een vertrouwelijke plek voor overleg.
Scholing en training
Er is ondersteuning mogelijk op verschillende vlakken bij het ontwikkelen (of onderhouden) van een Veilig Sportklimaat. Dit varieert van algemene opleiding, zoals het opleiden van VCP’s. Je kunt ook kiezen voor een verenigingstraject. Daarbij krijg je hulp van een expert. Elk kwartaal is er de mogelijkheid om gratis VertrouwensContactPersonen op te leiden. We bespreken het High 5! Stappenplan en de gratis VOG-regeling. Aanvragen of meer informatie kan via info@veiligsporteninleiden.nl.
‘Opfrismoment’ voor VCP
Als VCP heb je korter of langer geleden de opleiding voor VCP van NOC*NSF gevolgd. Maar veel VCP-ers krijgen in de praktijk maar weinig vragen of meldingen. Hoe zat het ook alweer? Wat is je rol als VCP en wat kan je doen als iemand zich bij je meldt? Wat houdt de meldplicht ook alweer in? En hoe kan ik mijn bestuur adviseren over preventiebeleid?
Allemaal vragen waarvan we ons kunnen voorstellen dat de kennis een beetje is weggezakt. Fris je kennis op en laat je informeren over nieuwe ontwikkelingen!
Meer informatie
Bij vragen, neem contact op met info@veiligsporteninleiden.nl.