Voor sporters & ouders
Het startpunt voor alle voor alle Leidse sporters en ouders die zich inzetten voor een veiliger sportklimaat.
In Leiden streven we naar een veilige sportomgeving waarin iedereen, van jong tot oud, zich welkom en gerespecteerd voelt. Een veilig sportklimaat houdt in dat sporters, coaches, ouders en bestuurders samenwerken om ongewenst gedrag te voorkomen en te bestrijden. Dit omvat het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, discriminatie, en seksuele intimidatie. Een sociaal veilige omgeving is essentieel voor het plezier en de ontwikkeling van alle sporters.
De Vier V’s van Veiligheid
In Leiden ligt de focus op de zogenaamde “Vier V’s” om een veilige sportcultuur te waarborgen: Vertrouwenscontactpersonen (VCP’s), Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s) voor trainers, een Verenigingsbrede gedragscode, en Vakbekwame trainers. Deze maatregelen vormen de ruggengraat van het beleid om een inclusieve en respectvolle sportomgeving te garanderen
Wat doet Leiden voor een Veilig Sportklimaat?
Het Sportakkoord Leiden heeft het initiatief voor een veilig sportklimaat opgezet, met als doel sport toegankelijk en veilig te maken voor iedereen. Dit wordt gedaan door het aanbieden van workshops, voorlichting en trainingen aan verenigingen, coaches en ouders. Vertrouwenscontactpersonen staan paraat om hulp te bieden bij incidenten en zorgen.
Voorlichting en Ondersteuning
Om te zorgen dat iedereen binnen de Leidse sportgemeenschap op de hoogte is van wat wel en niet acceptabel gedrag is, biedt de gemeente trainingen aan voor coaches, sporters en ouders. Deze voorlichting helpt iedereen bewust te maken van hun rol in het bevorderen van een veilige sportomgeving.
Rol van Ouders en Trainers
Trainers en ouders spelen een cruciale rol in het handhaven van een veilig klimaat. Ouders worden aangespoord om hun kinderen positief te ondersteunen, terwijl trainers niet alleen de sporttechnische vaardigheden van kinderen verbeteren, maar ook aandacht besteden aan hun sociale en persoonlijke ontwikkeling
Door samen te werken, zorgen we ervoor dat Leiden een stad is waar sport voor iedereen veilig, respectvol en plezierig blijft.
Grensoverschrijdend gedrag
Waar gaat het over? De definities en sportspecifieke signalen per onderwerp.
Discriminatie
We willen een inclusieve sport, iedereen mag meedoen, kan zichzelf zijn en is welkom. Uitsluiten heeft hier geen plek.
Integriteit
De Code Goed Sportbestuur geldt hierbij als richtlijn en afspraak. Het gaat over het scheppen van de randvoorwaarden.
Intimidatie en machtsmisbruik
Macht is het vermogen om anderen te sturen in hun gedrag, intimidatie is iemands gedrag beïnvloeden door diegene angst aan te jagen.
Matchfixing
Het is belangrijk onze topsporters en hun begeleiders te beschermen tegen fixers en het vertrouwen in de sport te beschermen.
Pesten
Plagen mag, pesten is structureel en gericht iemand uitzonderen. Het stappenplan pesten kan helpen bij preventie.
Seksuele intimidatie en misbruik
Een hand op de verkeerde plek of foto’s in de kleedkamer, praat er over. En als begeleider ben je je bewust van je meldplicht.
Doping, drugs & alcohol
Een effectief en efficiënt antidopingbeleid hoort bij sport, maar ook drugs- of alcoholgebruik kan schadelijk zijn of onrust veroorzaken.
Melding maken
Bij Veilig Sporten In Leiden moedigen we iedereen aan die te maken heeft gehad met, getuige is geweest van, of kennis draagt over een incident van grensoverschrijdend gedrag, om dit te melden. Dit geldt voor sporters, ouders, toeschouwers, bestuursleden, trainers, coaches en ondersteunend personeel. Een melder hoeft niet direct betrokken te zijn als slachtoffer of beschuldigde.
Wie kan grensoverschrijdend gedrag melden?
Voor aangesloten sporten, verenigingen, en bonden onder de paraplu van NOC*NSF is het melden van incidenten centraal geregeld via het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). Hierbij hanteren we specifieke definities om de verschillende rollen binnen een melding te duiden:
Slachtoffer: Iemand die zich in zijn of haar waardigheid aangetast voelt, ongeacht de aard van de situatie. Dit is een subjectieve ervaring.
Beschuldigde: De persoon die door de melder wordt aangewezen als de verantwoordelijke voor het grensoverschrijdend gedrag. Een beschuldiging leidt niet direct tot een veroordeling; de term ‘dader’ of ‘pleger’ wordt pas gebruikt na een officiële strafrechtelijke of tuchtrechtelijke veroordeling.
Betrokkenen: Bij een incident kunnen verschillende personen betrokken zijn, niet alleen als slachtoffer of beschuldigde, maar ook als getuige of toeschouwer.
We streven ernaar om iedereen binnen onze sportgemeenschap te ondersteunen en te beschermen. Mocht je te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, of hiervan getuige zijn, dan kun je dit melden via de vertrouwenscontactpersoon van jouw eigen vereniging. Samen zorgen we voor een veilig en inclusief sportklimaat in Leiden.
Welk grensoverschrijdend gedrag mag ik melden?
Je kunt elk incident of gedrag melden dat je belangrijk vindt. Hoewel niet elke melding tot een uitgebreid onderzoek leidt, verdient iedere melding aandacht en opvolging. Of het nu gaat om een voorafgaand signaal of een specifieke gebeurtenis die al heeft plaatsgevonden, jouw melding is van essentieel belang.
Melden is een gestructureerd proces, vergelijkbaar met een klachtenprocedure. Je kunt alle vormen van grensoverschrijdend of ongewenst gedrag melden, waaronder seksuele intimidatie, discriminatie, pesten, uitsluiting, intimidatie, machtsmisbruik, matchfixing en het gebruik van verboden middelen.
Kan het anoniem?
We begrijpen dat sommige melders voorkeur geven aan anonimiteit, of dat de identiteit van de melder, beschuldigde, of slachtoffer onbekend is vanwege anonieme meldingen. Deze meldingen worden gewaardeerd en gezien als cruciale indicatoren van ons sportklimaat en de noodzaak voor preventieve maatregelen. Hoewel anonieme meldingen uitdagender zijn in de opvolging, kunnen ze in sommige gevallen toch leiden tot een onderzoek door een sportbond, vooral als er sprake is van een risico voor meerdere leden. De betrokken sportbond zal hierbij een zorgvuldige afweging maken tussen de bescherming van het algemeen belang en het aangeleverde signaal.
Individuen die anoniem een gesprek willen starten, worden behandeld als melder; we hebben dan immers een contactpersoon voor verdere vragen of voor een mogelijke openbaring van identiteit in de toekomst. Anoniem melden kan via specifieke kanalen zoals de SpeakUp-chat van de sportbond of het Centrum Veilige Sport Nederland. Voor diegenen die volledig anoniem willen blijven, is het belangrijk te realiseren dat de inhoud van de melding meestal niet kan bijdragen aan een sporttuchtrechtelijk proces. Voor meer informatie over het sporttuchtrecht kun je terecht op de website van jouw sportbond of het Instituut Sport Rechtspraak (ISR).
Bij VeiligSportenInLeiden.nl moedigen we iedereen aan om hun stem te laten horen. Jouw melding kan een cruciale stap zijn in het bevorderen van een veiliger sportklimaat voor iedereen.
Waar kan je grensoverschrijdend gedrag melden?
Als je een nare ervaring of incident hebt meegemaakt of waargenomen, heb je verschillende opties om dit te melden. Je bepaalt zelf waar en hoe je dit doet. Hier volgt een overzicht van je mogelijkheden.
Binnen de Sportvereniging
Je kunt binnen je sportvereniging terecht voor een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenscontactpersoon of een bestuurslid. Hoewel een vertrouwenscontactpersoon geen officiële meldingen aanneemt, kan deze wel een belangrijk signaal doorgeven aan het bestuur. De vertrouwenscontactpersoon helpt je bij het vervolg proces rondom de melding en de eventuele vervolgstappen.
Bij de Sportbond
Elke sportbond heeft aangewezen vertrouwens(contact)personen, compliance-medewerkers of integrity officers die bevoegd zijn om jouw zorgen te bespreken. De contactgegevens voor deze personen vind je op de website van jouw sportbond. Meldingen kunnen ook direct bij de bond worden gedaan, die indien nodig formaliseert voor juridische stappen binnen het tuchtrecht. Voor directe actie kun je contact opnemen met het Instituut Sportrechtspraak (ISR), waar een aanklager namens de sportbond tuchtrechtelijk onderzoek kan starten.
Sportoverkoepelend
Het Centrum Veilige Sport Nederland biedt ondersteuning over de hele breedte van de sportsector. Een team van casemanagers en vertrouwenspersonen staat klaar voor gesprekken, advies en het ontvangen van meldingen. Dit centrum is er voor iedereen die zich niet op zijn gemak voelt bij het melden binnen de eigen vereniging of sportbond. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk, kosteloos, en indien gewenst anoniem.
Buiten de Sportwereld
Voor incidenten die buiten de sportwereld gemeld moeten worden, kun je terecht bij de politie of het Openbaar Ministerie. Daarnaast zijn er diverse hulpverleningsinstanties die je vertrouwelijk kunt benaderen, zoals het Centrum Seksueel Geweld, de huisarts, GGD, Slachtofferhulp Nederland, Veilig Thuis, en Fier. Het Centrum Veilige Sport Nederland onderhoudt contact met deze organisaties en zorgt voor regelmatig overleg.
Waar je ook besluit je ervaring te delen, het is belangrijk dat je weet dat er altijd een plek is waar je terecht kunt. Jouw veiligheid en welzijn staan voorop.
Wat te doen bij Grensoverschrijdend gedrag?
Spreek Uit: Als je getuige bent van of zelf slachtoffer bent van grensoverschrijdend gedrag, is het belangrijk om dit te melden. Zwijgen beschermt de dader en laat het gedrag voortbestaan.
Zoek Ondersteuning: Neem contact op met een vertrouwenscontactpersoon binnen je sportvereniging, de sportbond waar je club bij aangesloten is of het Centrum voor Veilige Sport Nederland. Zij luisteren, geven advies en ondersteunen bij de volgende stappen.
Melding en Actie: Afhankelijk van de ernst van de situatie kunnen er verschillende acties ondernomen worden, van gesprekken binnen de vereniging tot het inschakelen van externe hulp of autoriteiten.
Van wie gaat Veilig Sporten in Leiden uit?
Veilig Sporten In Leiden.nl is een initiatief voortgekomen uit het Sportakkoord Leiden, opgericht door een gedreven werkgroep bestaande uit diverse professionals uit de Leidse sportwereld, met een gezamenlijke passie voor het bevorderen van een veilige sportomgeving. Wij zetten ons in voor het creëren van een inclusieve, positieve en veilige sportcultuur in Leiden, met bijzondere aandacht voor minderjarigen en kwetsbare groepen.
Het Belang van Veilig Sporten
Sporten is meer dan fysieke activiteit alleen; het is een cruciaal onderdeel van onze maatschappij die bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling, sociale cohesie en algeheel welzijn. Een veilige sportomgeving waar iedereen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt, is essentieel voor het stimuleren van participatie en het vieren van diversiteit binnen de sport. Veilig Sporten In Leiden streeft ernaar dit fundament te verstevigen door bewustwording te vergroten, belemmeringen weg te nemen en de waarde van sport voor iedereen in Leiden te maximaliseren.
Aansluiting bij Landelijke en Lokale Ontwikkelingen
Ons initiatief is geworteld in de ontwikkelingen en inzichten van het landelijke Sportakkoord II, dat voortbouwt op de eerdere successen van Sportakkoord I (2018-2022). Dit akkoord benadrukt het belang van intensievere samenwerking en innovatieve benaderingen om de uitdagingen en kansen binnen de sportsector aan te pakken. Met de herijking van ons lokale Sportakkoord Leiden, omarmen we deze visie en zetten we in op vier centrale thema’s: Sociaal veilige sport, Inclusie en diversiteit, Vitale Sportaanbieders, en Maatschappelijke waarde van topsport.
Door onze inspanningen in lijn te brengen met zowel de landelijke ambities als de specifieke behoeften van onze gemeenschap, versterken we het sportlandschap in Leiden. Dit biedt ons de kans om iedereen – ongeacht achtergrond of vaardigheidsniveau – te verwelkomen in de sport en bij te dragen aan een leven lang sportplezier.
Doe Mee
Wij geloven dat iedereen een rol speelt in het veiliger maken van sport. Of je nu sporter, coach, bestuurder, ouder of supporter bent, jouw inzet en betrokkenheid maken het verschil. Samen werken we aan een sportklimaat waar veiligheid, respect en plezier hand in hand gaan.
Ontdek op deze site hoe je kunt bijdragen aan dit belangrijke doel en maak kennis met de projecten, activiteiten en mensen die onze sportgemeenschap vormen. Samen maken we van Leiden de veiligste sportstad van Nederland.